Click to go to Forum Home Click to go to maXbimmer Home

Go Back   maXbimmer Forums > maXimum Tech > 3 Series > E36 (1991 - 1999)
User Name
Password


Welcome to Maxbimmer.com!

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 12-13-2012, 04:22 PM   #1
/Alessandro\
2nd Gear Member
 
/Alessandro\'s Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: Etobicoke, Toronto
Posts: 75
Exclamation Car wont crank after chip install

Hey guys, so I installed a TMS chip the other day (notch to notch, it was not in backwards) and when I went to start the car it would crank but wouldnt turn over, I heard of some people having to crank their cars a bit after chip installs so I cranked it a few times and nothing. So I thought no big deal probably a bad chip put the stock one back in crank the car sounded like it wanted to turn over then I heard a bang from the engine and now she doesnt crank anymore.

Anybody have any idea? I spoke to Rocco we we're thinking the plugs could be soaked with fuel so I took them out, dirty but no fuel on them. So we're thinking fried ecu. Anybody ever witness something like this before?
__________________
Bleeds Helrot
/Alessandro\ is offline   Reply With Quote
Old 12-13-2012, 05:47 PM   #2
cormier
6th Gear Member
 
cormier's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Mississauga, ON
Posts: 1,552
When you took the dme in and out it went back into the connector nicely?
__________________

cormier is offline   Reply With Quote
Old 12-13-2012, 10:58 PM   #3
ZiMMie
6th Gear Member
 
Join Date: Oct 2002
Location: T-Dot
Posts: 9,911
Send a message via ICQ to ZiMMie Send a message via MSN to ZiMMie
its the chip. You got a chip for a silver label ECU (EWS). You need one for a non ews red label.
__________________


www.StanceFactory.com
ZiMMie is online now   Reply With Quote
Old 12-14-2012, 07:04 AM   #4
Dinanstu
2nd Gear Member
 
Join Date: Dec 2011
Location: Toronto, Canada
Posts: 271
I agree. Wrong chip and put the battery on the charger...
__________________
Need an s54 MZ3 coupe...will trade...
Dinanstu is offline   Reply With Quote
Old 12-17-2012, 11:00 PM   #5
/Alessandro\
2nd Gear Member
 
/Alessandro\'s Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: Etobicoke, Toronto
Posts: 75
So I put in another ECU from a different car started her up right away idle was rough for a bit but its running great now..So Im guessing I fried the ECU somehow
__________________
Bleeds Helrot
/Alessandro\ is offline   Reply With Quote
Old 12-18-2012, 07:00 AM   #6
Dinanstu
2nd Gear Member
 
Join Date: Dec 2011
Location: Toronto, Canada
Posts: 271
You never mentioned if you removed the TMS chip and reinstalled the factory one to verify that it was the chip prior to swapping ECU...
__________________
Need an s54 MZ3 coupe...will trade...
Dinanstu is offline   Reply With Quote
Old 12-18-2012, 12:05 PM   #7
sb_600
5th Gear Member
 
sb_600's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Ottawa, ON
Posts: 1,155
Quote:
Originally Posted by Dinanstu View Post
You never mentioned if you removed the TMS chip and reinstalled the factory one to verify that it was the chip prior to swapping ECU...
Yes he did, it says in the first post.


A good way to tell if the ECU is fried (ask me how I know) is if you turn the key to on (without starting it) and the CEL doesn't come on.
__________________
Shawn
1992 BMW 325i (CHUMPCAR #296 - build in progress)
1992 3.0L M52 325i (ex-daily driver - track car only)
2002 330Ci (ex-daily driver - sold!)
Check out my e36 track car build
sb_600 is online now   Reply With Quote
Old 12-18-2012, 01:12 PM   #8
Dinanstu
2nd Gear Member
 
Join Date: Dec 2011
Location: Toronto, Canada
Posts: 271
So he did...

I have to stop drinking at work..!
__________________
Need an s54 MZ3 coupe...will trade...
Dinanstu is offline   Reply With Quote
Old 12-23-2012, 09:01 PM   #9
/Alessandro\
2nd Gear Member
 
/Alessandro\'s Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: Etobicoke, Toronto
Posts: 75
Yep shes running good now
__________________
Bleeds Helrot
/Alessandro\ is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 12:01 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.