Click to go to Forum Home Click to go to maXbimmer Home

Go Back   maXbimmer Forums > maXimum Tech > 3 Series > E36 (1991 - 1999)
User Name
Password


Welcome to Maxbimmer.com!

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 01-19-2012, 07:27 PM   #1
reezer
1st Gear Newbie
 
Join Date: Oct 2010
Location: Barrie
Posts: 9
Engine problems in freezing temperatures

I have a 1994 320i. When the temperature gets to about -5c the car starts and idles fine but about a mile down the road it starts to jerk like it is misfiring. It goes away after the car gets up to normal operating temperature. When the temperature gets below -10c the car either won't start or it will fire up and then spurt and sputter until it dies. In both cases black smoke will come out the tailpipe if I press the accelerator quickly. This goes away after the car is up to temp. The car works perfectly fine in the spring, summer and fall. Last year I put new plugs in it to get it to pass etest. I have also checked the coolant temperature sensor with my ohm meter and it tests fine. I also ran some fuel injector cleaner. To me, it seems like it's not getting the right air/fuel mixture. Does anyone else have any idea's? This is really perplexing and annoying and I want it fixed. The car is really not worth spending much money on and if I could find out what the problem is, I know I could just fix it myself. I have checked everywhere on the internet and I can't find an answer.
Help please
reezer is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2012, 07:38 PM   #2
noodles101
ΛΦΕ
 
noodles101's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Etobicoke / Waterloo
Posts: 1,483
i dont know about your car shutting by itself..

but my e36 idles kinda rough if its really cold out..but goes away after min or two

how long do you usually warm up your car for?
__________________
noodles101 is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2012, 08:10 PM   #3
Steve30
Techno Viking
 
Steve30's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Scarborough
Posts: 1,716
O2 sensors? dirty MAF? coils? that's probably where I'd start looking.
__________________



E36 ///M3 S54
E30 325 Project
Steve30 is online now   Reply With Quote
Old 01-19-2012, 08:14 PM   #4
reezer
1st Gear Newbie
 
Join Date: Oct 2010
Location: Barrie
Posts: 9
I read in bentley guide that o2 sensor doesn't affect startup of car. MAF, haven't checked. How can I verify the coils?
I let the car warmup for 5 min. But on really cold days it won't start at all.

Last edited by reezer; 01-19-2012 at 08:15 PM. Reason: add
reezer is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2012, 08:16 PM   #5
noodles101
ΛΦΕ
 
noodles101's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Etobicoke / Waterloo
Posts: 1,483
weak battery? alternator?
__________________
noodles101 is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2012, 08:24 PM   #6
reezer
1st Gear Newbie
 
Join Date: Oct 2010
Location: Barrie
Posts: 9
Battery is good. It was new last year. And just to make sure, I tried jumpstarting it as well.
reezer is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2012, 08:28 PM   #7
noodles101
ΛΦΕ
 
noodles101's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Etobicoke / Waterloo
Posts: 1,483
what weight engine oil are u using?

i dont think it reaaally matters..but worth a try
__________________
noodles101 is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2012, 11:19 PM   #8
reezer
1st Gear Newbie
 
Join Date: Oct 2010
Location: Barrie
Posts: 9
5w30
reezer is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2012, 11:42 PM   #9
Blackedout95
5th Gear Member
 
Join Date: Feb 2009
Location: Canada
Posts: 1,081
Could also check the ICV, Fuel Regulator and yes the O2 as well.

The black smoke indicates richness, I suspect you may have multiple issue going on. Go pay the man and get it scanned, value your time.
__________________
E46
Blackedout95 is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2012, 06:58 AM   #10
325isdan
5th Gear Member
 
Join Date: Jun 2007
Location: GTA
Posts: 1,104
Search "Stomp Test"
Will tell you how to pull any codes your car is throwing. It is very easy to do.
325isdan is online now   Reply With Quote
Old 01-20-2012, 10:18 AM   #11
BigD
the misanthropist
 
BigD's Avatar
 
Join Date: May 2002
Location: a house
Posts: 6,158
That's a tough one... I agree with Blackedout, it's too much fuel. Find a used MAF to try. Also try resetting the computer (unplug the battery for a few seconds).
__________________
BigD is online now   Reply With Quote
Old 01-20-2012, 10:44 AM   #12
sb_600
5th Gear Member
 
sb_600's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Ottawa, ON
Posts: 1,183
Could be a coil that has come condensation in it.

Check all your spark plug holes to make sure they're clean.

I was having the same problem in my e46, but it ended up being the spark plugs.

GL!
__________________
Shawn
1992 BMW 325i (CHUMPCAR #296 - Metric Homes Racing)
1992 3.0L M52 325i (ex-daily driver - track car only)
2002 330Ci (ex-daily driver - sold!)

sb_600 is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2012, 05:44 PM   #13
325isdan
5th Gear Member
 
Join Date: Jun 2007
Location: GTA
Posts: 1,104
DO the "Stomp Test" first then try everything else.
325isdan is online now   Reply With Quote
Old 01-25-2012, 04:51 PM   #14
5style
Hatters gon Hatt
 
5style's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Toronot
Posts: 5,127
sounds like you have a case of the maintenance! My m50 needed the following to bring it back to proper health, similar issues.
New O2 (obd1)
removal of maf, and cleaning ! brake cleaning fluid, fully dry
intake boot checked for cracks and cleaned
vacuum lines replaced
icv cleaned
new spark plugs
Throttlebody cleaned spotless
intake mani cleaned out 100% no more grime

Results, rock steady idle @ 560-600rpm, no stuttering, no jittering, starts up super easy in minus 10+

Costs: peanuts
__________________
Cayenne hunting!
5style is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 03:36 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.