Click to go to Forum Home Click to go to maXbimmer Home

Go Back   maXbimmer Forums > maXimum Tech > 5 series
User Name
Password


Welcome to Maxbimmer.com!

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

Reply
 
Thread Tools Rating: Thread Rating: 2 votes, 5.00 average. Display Modes
Old 01-04-2011, 06:54 PM   #1
carjoe
6th Gear Member
 
carjoe's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Ottawa
Posts: 1,839
2000 E39 540i running terrible...

The car had been running great up until yesterday. Lots of power up top but rough idle, surging, misfires when stopped...

I pulled the codes with a generic OBD2 reader and got these:
P1071
P1074
P1340
P1342
P1159
P1161

I'm a little confused. Some codes are lean, others are fuel trim and the obvious misfire codes.

I've been reading a little about the codes and many point to a faulty MAF. I've got a spare MAF but the one that's in the vehicle now is only 18 months old. Seems a little premature to me. The air filter is good...

I'll pull the plugs and check them tonight as well as swap out the MAF. Has anyone dealt with something like this? Could it be an O2 sensor or a cat? That would probably trigger a code though...I was also thinking it might be a Cam Position Sensor or Crank position sensor but the car never actually dies at idle. It jumps up and down but never dies.

I'll post up later with some findings but would appreciate any input!

J
__________________

93 325is - sold!


2000 540ia- sold!


carjoe is offline   Reply With Quote
Old 01-04-2011, 07:06 PM   #2
parm
Scarboro Mazda S&L
 
parm's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Scarbrough
Posts: 807
Disconnect the maf and see if anything changes with the idle.
parm is offline   Reply With Quote
Old 01-04-2011, 07:35 PM   #3
carjoe
6th Gear Member
 
carjoe's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Ottawa
Posts: 1,839
The idle definitely changed with the MAF disconnected. Almost stalled, never did though and very "bouncy" while unplugged.

I'm starting to think coil or plugs but the plugs were changed last August at the same time as the VCG and upper timing cover gaskets.

*sigh*
__________________

93 325is - sold!


2000 540ia- sold!


carjoe is offline   Reply With Quote
Old 01-04-2011, 09:14 PM   #4
parm
Scarboro Mazda S&L
 
parm's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Scarbrough
Posts: 807
DO the same with the coils untill you figure out which one or ones are dead you maf seem to be working,
parm is offline   Reply With Quote
Old 01-04-2011, 11:10 PM   #5
carjoe
6th Gear Member
 
carjoe's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Ottawa
Posts: 1,839
Isn't that similar to changing the plugs while the motor is running?

Here's something interesting, I cleared the codes, swapped coil 1 with coil 2. Car is still idling like hell, I'd even say worst than before but the kicker is that the CEL hasn't thrown a code yet.

Plugs look good...
__________________

93 325is - sold!


2000 540ia- sold!


carjoe is offline   Reply With Quote
Old 01-04-2011, 11:45 PM   #6
bmwm5lover
is BMW crazy
 
bmwm5lover's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: Thornhill
Posts: 15,332
Mafs can fail quickly. We put a brand new OEM one ona volvo, failed 2 months after, put a new one on and the car was back to normal.
__________________
www.enthusiastauto.caNeed a car???

His--'00 BMW ///M5 .:Jet BLK/BLK:. Individual - Style 65 Wheels; 9.5" Square Set up;275 Tires;10mm/3mm Spacers; Black Kidneys;Muffler Delete; 3.5" Dual Tips; Beast Power; "Dinan" Ducts; E60 SSK; BC Coils
Hers--'00 BMW ///M5 .:Avus Blue/Grey/Black:.
Toys
'88 BMW 635CSi Blue/Tan Sport
'81 MB 500 SEC Euro Koenig
'91 Alfa Romer 164S- Red/Black/ Recaro interior
bmwm5lover is offline   Reply With Quote
Old 01-05-2011, 09:48 AM   #7
TheMadChigga
Taiwan Panda Racing Unit.
 
TheMadChigga's Avatar
 
Join Date: Aug 2002
Location: Durty Shwa
Posts: 3,099
Send a message via ICQ to TheMadChigga Send a message via AIM to TheMadChigga Send a message via MSN to TheMadChigga
does the CEL flashes?

I had cyl 6 coil pack went out on me, I was able to figure out which coil pack simply by disconnecting the coil pack while the car is idiling, if the idle changes then you know that coil pack is fine, but whichever one you disconnect doesn't change the idle, you probably got a broken one, and make sure you clean the plugs after changing the coil pack, because the unburn fuel can caused the plug to misfire after.
__________________
TheMadChigga is offline   Reply With Quote
Old 01-05-2011, 10:37 AM   #8
parm
Scarboro Mazda S&L
 
parm's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Scarbrough
Posts: 807
Quote:
Originally Posted by carjoe View Post
Isn't that similar to changing the plugs while the motor is running?

Here's something interesting, I cleared the codes, swapped coil 1 with coil 2. Car is still idling like hell, I'd even say worst than before but the kicker is that the CEL hasn't thrown a code yet.

Plugs look good...
If you want to get shocked like hell
parm is offline   Reply With Quote
Old 01-05-2011, 04:44 PM   #9
carjoe
6th Gear Member
 
carjoe's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Ottawa
Posts: 1,839
Chigga, 6 coil packs? Whoa.

I found some Bosch coils for $50 US. Ordered 2 since I know one is bad. Well, I think one is bad...the second one is a just in case since the price was so good.

The car was at least driveable yesterday, not so much today.

I should go check the the web for a coil test. I remember seeing them for E36's and I'm pretty sure these are the same coils that are used on M50/M52's.
__________________

93 325is - sold!


2000 540ia- sold!


carjoe is offline   Reply With Quote
Old 01-05-2011, 06:22 PM   #10
MLue1
3rd Gear Member
 
MLue1's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Markham
Posts: 451
If one of the coils is bad the plugs will show you which one.

I could be as simple as one of the spark plug boots or air leak in the corogated hose between the MAF and the throtle body.
__________________
Mark
'99 E39 540iT
MLue1 is offline   Reply With Quote
Old 01-05-2011, 06:31 PM   #11
carjoe
6th Gear Member
 
carjoe's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Ottawa
Posts: 1,839
Good call. I'll spray some brake cleaner around the intake manifold and intake boot form the air filter.

Oh, the CEL was flashing this morning when I tested it to see if it was fit for the morning commute. It was not...
__________________

93 325is - sold!


2000 540ia- sold!


carjoe is offline   Reply With Quote
Old 01-07-2011, 09:45 AM   #12
TheMadChigga
Taiwan Panda Racing Unit.
 
TheMadChigga's Avatar
 
Join Date: Aug 2002
Location: Durty Shwa
Posts: 3,099
Send a message via ICQ to TheMadChigga Send a message via AIM to TheMadChigga Send a message via MSN to TheMadChigga
Quote:
Originally Posted by carjoe View Post
Good call. I'll spray some brake cleaner around the intake manifold and intake boot form the air filter.

Oh, the CEL was flashing this morning when I tested it to see if it was fit for the morning commute. It was not...
Sounds like coil pack, don't you just love E39s?
__________________
TheMadChigga is offline   Reply With Quote
Old 01-07-2011, 07:32 PM   #13
carjoe
6th Gear Member
 
carjoe's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Ottawa
Posts: 1,839
Not so much anymore....I've got 2 coils coming. We'll see. I can take repairs but I can't take repairs that make the car undriveable. I thought I knew what to expect but so far, this car has been nothing but a mistake.

Come Spring, or sooner, it's gone.
Love it when everything is working. By far the most amazing car I've ever owned. Goes to the track, hauls the family, commutes awesomely but dammit, I need this thing to be DD reliable.
__________________

93 325is - sold!


2000 540ia- sold!


carjoe is offline   Reply With Quote
Old 01-07-2011, 09:27 PM   #14
TheMadChigga
Taiwan Panda Racing Unit.
 
TheMadChigga's Avatar
 
Join Date: Aug 2002
Location: Durty Shwa
Posts: 3,099
Send a message via ICQ to TheMadChigga Send a message via AIM to TheMadChigga Send a message via MSN to TheMadChigga
Quote:
Originally Posted by carjoe View Post
Not so much anymore....I've got 2 coils coming. We'll see. I can take repairs but I can't take repairs that make the car undriveable. I thought I knew what to expect but so far, this car has been nothing but a mistake.

Come Spring, or sooner, it's gone.
Love it when everything is working. By far the most amazing car I've ever owned. Goes to the track, hauls the family, commutes awesomely but dammit, I need this thing to be DD reliable.
They aren't too bad, just gotta have some parts on hands, I picked up quite a bit from parting out, what else is wrong with it?
__________________
TheMadChigga is offline   Reply With Quote
Old 01-07-2011, 10:27 PM   #15
carjoe
6th Gear Member
 
carjoe's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Ottawa
Posts: 1,839
Rear ball joint, I think.
Needs struts/shocks.
Rear brakes.
Best part-Still leaking oil. I have no idea from where anymore. I did both VCG's, VANOS solenoid gaskets and upper timing covers.

Like I said, love it but can't afford the downtime.
We'll see waht happens after the coil gets swapped.

I was hopign the parts would be here for the weekend but alas, looks like Monday. That's the price you pay for not wanting to pay through the ass. NAPA wanted $240 per coil. I didn't even bother checking the dealer and Rockauto was $48 for Bosch with the boot. I wanted to see what Jared had but he's always over a week for delivery...
__________________

93 325is - sold!


2000 540ia- sold!


carjoe is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 02:51 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.